Älven / The River

"I juli 2018 kör jag från Luleå via Boden, Harads, Vuollerim, Jokkmokk, Porjus och så tusen byar upp mot Ritsem, Vaisaluokta och Áhkájávrre.

Min mamma brukar berätta att min morfar alltid sa att utbyggnaden av Luleälven är Socialdemokraternas största svek. De körde förbi Harsprånget och Porjus när de åkte bil mellan Kiruna och Älvsbyn. Porjus kraftstation var först. Jag besöker deras museum och står i maskinrummet. Allt blänker i marmor och jag funderar över livet för 100 år sedan då kvinnorna stod hemma med tvätt och barn. Männen körde maskinerna, tryckte på knapparna, grävde hålen i marken. Elektricitet var ett under. En skänk från ovan. Då och nu. Den har skänkt oss tvättmaskiner och kaffebryggare. Stavmixer, spårvagn och elcykel."


Det är 100 år sedan vattenkraften introducerades i Lule älv. Luleälven var en av de första älvar som byggdes ut och därmed förändrade ett landskap - Vårfloderna uteblev, dalar blev dränkta av uppdämningarna. Mia Rogersdotter har följt älven, från norr till söder, väst till öst: från fjällen till dess tillrinning i Bottenviken. Hon undersöker landskapet där vattenkraftens konsekvenser går hand i hand med de storslagna vyerna av berg och urskog som ännu står kvar.

Titeln, Älven, berättar att det handlar om EN älv men också alla älvar. Och berör kanske också en av våra största frågor idag: Var ska vi få elektriciteten från?


Nedan visas bilder från Galleri Syster, där arbetet visades i maj 2019. Ett virrvarr av fotografier, där resan presenteras från början till slut. I rummet står ett bord, från Rogersdotters egen atelje. På bordet finns en del av det research material som legat till grund för resan och fotografierna. 

Projektet kommer under 2020 att bli en bok samt ställas ut på Sunde Jonsson Centrum För dokumentärfotografi i Umeå 22 feb - 31 aug. 


Arbetet har kunnat genomföras tack vare Hasselblad Stiftelsen, KC Nord och Längmanska kulturfonden. 
 .            
.